Tuesday, January 31, 2012

Tak Semua Macam Kita

2 comments:




السلام عليكم

" Isy, takkan yang tu pun tak tahu. Tak pernah belajar ke dekat sekolah rendah?"

"Larh...memang pon! Aku dah lama tahu"

;;kata-kata yang sememangnya mampu menjatuhkan semangat seseorang yang baharu ingin mempelajari sesuatu yang tidak diketahui.. Beginikah yang seharusnya kita ucapkan tatkala seorang insan bertanyakan sesuatu yang belum pernah diketahui? Ingatlah..

.TAK SEMUA ORANG MACAM KITA...

Kadangkala kita

Saturday, January 28, 2012

Amal Tanpa Ilmu :: Pokok Memang Tak Berbuah

No comments:
السلام عليكم



 

Pada suatu pagi yang nyaman,aku dan adikku telah melakukan satu aktiviti kemasyarakatan di rumah kami sendiri. Kami telah membersihkan kawasan halaman rumah yang tidaklah begitu luas. Usai mencakar dedaun kering, aku lantas mengambil sebilah cangkul. Timbul idea di benak fikiranku untuk bercucuk tanam; sebuah pekerjaan yang telah sekian lama aku tinggalkan kali terakhir semasa mempelajari subjek Kemahiran Hidup di sekolah rendah. Cikgu Khairul. Masih kuingat kami disuruh menanam pokok bawang kalau tidak silap.
Aku menghayun cangkul bagi membuat batas tanamanku nanti. Entah apalah buah ataupun tanaman yang hendakku tanam. Selesai bahagian batas tanaman. Aku menyuruh adikku masuk ke dalam rumah untuk mengambil sebiji buah cili. Setelah sampai di tanganku, aku mengeluarkan biji-biji cili tadi lantas aku taburkan ke atas batas tanamanku. Kelakar pula rasanya. Aku menaruh harapan yang begitu tinggi agar pokok cili yang ditanam bakal hidup mekar suatu hari nanti.

Sunday, January 22, 2012

Adakah kita seperti NOT Gate??

No comments:

السلام عليكم

Baiklah, sebelum menulis soal LOGIC GATE.... Adakah anda kenal simbol di atas? Simbol itu merupakan simbol untuk NOT Gate. Ia merupakan satu alatan elektronik yang digunakan dalam litar elektrik bagi mengeluarkan output songsang. Apa itu output songsang? Misalannya apabila kita beri arahan 'Ya' , output yang dihasilkan ialah 'Tidak'. Sekarang anda faham? Tapi kalau tidak faham pun tidak mengapa. Bagi pelajar aliran sains tulen , anda mungkin pernah belajar mengenainya dan mungkin akan mempelajarinya bagi mereka yang belum mencecah 17 tahun kerana topik ini merupakan bab Tingkatan 5.

Adakah kita seperti NOT Gate?

Mengapakah soalan sebegitu yang diutarakan? Kerana pada hemat saya, ramai masyarakat kita sekarang seperti NOT Gate termasuklah saya dan mungkin juga anda. Dalam kehidupan seharian, kita telah diperkenalkan dengan pelbagai peraturan dan undang-undang dalam kehidupan. Saya berikan anda

Saturday, January 21, 2012

Isu Halal sampai bila...

No comments:

السلام عليكم


Islam sememangnya sebuah agama yang amat mementingkan kesempurnaan. Tidak kiralah dari apa jua aspek. Boleh dikatakan dari hujung rambut sampai ke hujung kaki pasti akan ada sahaja hukum hakam yang ditulis dalam kitab-kitab fiqah ulama-ulama terdahulu yang menjadi rujukan sehingga kini.

Thursday, January 19, 2012

Ilhamku datang tiba-tiba

No comments:
السلام عليكم

Setelah hampir setengah tahun aku menyimpannya, akhirnya aku menemukan masa yang begitu sesuai untuk menyelak dan menghayati setiap bait kata yang dicetak. CINTA KUN FAYAKUN. Sebuah buku hasil penulisan seorang cendekiawan bagiku kerana setiap kata-kata yang dihasilkan sungguh indah dan kadangkala menimbulkan persoalan bagiku untuk memahaminya. Saudara A. Ubaidillah Alias. Melihat hasil karyanya, telah memberiku sedikit sebanyak ilham untuk menulis pada hari ini.

Wednesday, January 18, 2012

Ingatan yang takkan pudar

No comments:
السلام عليكم

Selepas bergelar ALUMNI SAINA, aku mengambil alih tugas ayahku; mengambil adik bongsuku pulang dari sekolah dan kadangkala menghantarnya ke kelas KAFA. Aku tersenyum sendirian sewaktu menunggu di luar pagar sekolah. Tak banyak yang berubah. Cuma cat bangunan blok berhampiran padang telah berubah. Guru-guru yang mengajarku sewaktu dahulu juga telah ramai yang berpindah. Kini semua kenangan hanya mampu bermain di bayanganku. Budaya di sekolah juga ada yang berubah. Sejak kedatangan Guru Besar baharu ini, elemen keagamaan banyak diterapkan. Misalannya sewaktu sesi kelas tamat, doa akan dibacakan oleh pelajar lelaki dan suaranya bergema dari pembesar suara. Semasa aku bersekolah dahulu,

Aku juga punya matlamat

No comments:
السلام عليكم

Matlamat? Apa itu matlamat. Aku yakin semua orang punya tafsiran tersendiri tentang apa itu ertinya matlamat. Setiap insan di muka bumi ini pastinya mempunyai matlamat dalam kehidupan mereka. Menurut diriku, matlamat merupakan hala tuju seseorang dalam mendapatkan sesuatu yang diinginkan dalam hidup mereka. Umpama seekor kucing yang pastinya mempunyai matlamat iaitu untuk mendapatkan makanan ketika lapar. Dalam mencapai matlamat, kita perlu bijak merancang strategi. Sama seperti seekor kucing tadi. Sama ada terus mengiau atau menggosok-gosokkan badannya di kaki tuan si pemeliharanya agar maksud mereka difahami iaitu mahu makan.

Namun manusia punya

Monday, January 16, 2012

Bahasa di Asrama~~

2 comments:
السلام عليكم

sebenarnya dah tau nak post tentang apa. Tiba-tiba teringat pulak kehidupan di asrama. Apa yang speselnya asrama? Banyak.... Antaranya boleh menambahkan vocabulary kita.. Iyalah, kalau dekat luar tak tentu lagi boleh jumpa perkataan-perkataan aneh macam ni. Tapi tak semua asrama menggunakan term yang sama. Apa yang disenaraikan dekat bawah ni adalah term yang seringkali digunapakai di SAINA. 

Saturday, January 14, 2012

CIINTA...keKAYAan..keCANTIKan..keSEDIHan..keGEMBIRAan..

No comments:


Alkisah di suatu pulau kecil, tinggallah berbagai macam benda abstrak ; ada CINTA, KEKAYAAN, KECANTIKAN, KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN dan sebagainya. Awalnya mereka hidup

Thursday, January 12, 2012

Aku Bukan Siapa-siapa

1 comment:

Manisnya senyuman yang berkembang di bibir Siti Hasanah dan suaminya, Nor Haikhal jelas kelihatan dari jauh. Hari yang paling bahagia buat mereka sudah tentu tidak dapat dilupakan oleh Siti Hasanah. Memorinya masih jelas merakam setiap detik pada hari itu. Namun setelah 3 tahun berumah tangga, suasana menjadi hambar. Semuanya gara-gara mereka diuji dengan satu khabar gembira yang masih belum diterima biarpun telah sekian lama menanti. Anak. Ya, anak. Nor Haikhal masih menunggu kehadiran

Unikversiti: Risalah penderaan menimbulkan kemarahan Muslim Australia

No comments:
Unikversiti: Risalah penderaan menimbulkan kemarahan Muslim Australia

Wednesday, January 11, 2012

Kalau dah benci tu...memang benci lah..

No comments:
السلام عليكم
Baru-baru ni Kak Long aku (merangkap sepupu lah), dia dengan kawan-kawannya pergi jalan-jalan dekat US. Disebabkan dia ni buat further study dekat Canada, jadi dekatlah kot nak pi US tu macam Malaysia pergi Vietnam (agak-agak ja). Masa tu awal tahun ni. Dia

Monday, January 9, 2012

....sAhAbaT...tEmAn..

No comments:
teman selamanya.....;-)


Teman,

Andai kau sayang padaku kerana tutur bicaraku,
Ketahuilah aku akan menyakitimu dengannya.

Andai kau sayang padaku kerana peribadiku,
Ketahuilah bahawa aku tak sempurna.

Andai kau sayang padaku kerana kita sering bersama,
Ketahuilah yang aku akan meninggalkanmu jua.

Maka, sayangilah aku kerana aku temanmu,
Terimalah aku ketika baik dan buruknya diriku,
Bersamalah kita bertaut di dahan keredhaan-Nya,

Harapanku moga ukhuwah kita kekal hingga ke syurga.....Amin..


Sunday, January 8, 2012

30 minit bersama Ustaz Don

No comments:
 saksikan di tv AlHijrah;10.00 malam
ada suatu rancangan di kaca tv yang telah menggamit minat aku untuk berusaha menjadi penonton setia. (harap-harap macam tu lah) .

Saturday, January 7, 2012

Cemburu betul...

No comments:


Masa boring-boring macam ni, memang banyak benda yang nak menyelinap masuk dalam otak,kan? Berebut-rebut, tapi taklah macam traffic jam kat highway tu. Tiba-tiba aku teringat detik-detik aku pergi dengar ceramah untuk kelas memandu... Cikgu Amran. Lawak spontannya membuatkan kami semua yang menghadiri kursus KPP hari tu tak kering gusi. Berair mata kami. Sampai satu part ni beliau mula bercerita tentang anak lelakinya yang kebetulan sebaya denganku yang bersekolah di MRSM. Lepasan SPM.

Friday, January 6, 2012

Ayuh umat Rasulullah! Kita bela perjuangan baginda

3 comments:


Assalamualaikum

Beberapa saat yang lalu aku TERbuka satu page ni. Sebenarnya nak google untuk 'islamic cartoon' tetiba ada satu address keluar. Tak percaya? Try la klik dekat bawah ni-->

something good to share with

No comments:

Semangat yang patut dicontohi

2 comments:

السلام عليكم
Baru-baru ni masa tengah menjamah hidangan tengah hari, sempat jugalah dengar radio Kedah fm- 97.50(promote... tapi area Kedah saja lah yang dapat guna frekuensi ni). Ada ceramah agama. Tajuk dia tak ingat sebab masa tu dah mula dah. Antara beberapa perkara yang buat aku tersentuh ialah apabila ustaz yang ceramah ni cakap dia pernah pergi melawat sebuah negara dekat area2 Arab tapi tak ingat lah negara mana. Masa dia pergi tu, dia

Tuesday, January 3, 2012

AyAh~~

2 comments:

Ayah

akubudakhostel

2 comments:
bismillahirrahmanirrahim......

*kisah ini hanyalah rekaan semata-mata. tiada kaitan dengan yang hidup taupun mati...(amboi, dah macam intro filem melayu pulak) kalau ada sebarang persamaan,itu hanyalah sekadar 'pengadaptasian' sahaja...

Monday, January 2, 2012

aDuh!! teRluPa......

No comments:
assalamualaikum........
di saat warga EMINENT 0711 yang lain relax, ada yang pi PLKN, tapi aku pi SAINA. tapi kali ni lain sikit. dah tak angkut dah beg balik kampung semua tu.. jadi aku pi

Sunday, January 1, 2012