Skip to main content

Posts

Tsundoku Syndrome : Beli Buku tapi Tak Baca

السلام عليكم

Bismillah. Hari ni aku menyambung kembali penulisan kerja kursus Pengantar Pengajian Hadith yang tertunggak. Alkisahnya petang tadi beriya-iya pergi ke Kedai Buku Hasani di Jitra untuk mencari buku berkenaan dengan Hadith Mutawatir atau sebarang buku yang membincangkan tentang pembahagian hadith. Pusing-pusing, terjumpa beberapa buah buku lain. Nak dipendekkan cerita, buku yang nak dibeli tak dak pun, last-last terbeli buku lain.
Namun, ada juga terdetik "Bila aku nak baca?" Sebabnya buku-buku sebelum ini pun masih banyak yang belum habis dibaca. Bukan setakat buku yang dibeli, bahkan buku-buku yang dipinjam juga sama.
Amalan ini dinamakan sebagai tsundoku dalam bahasa Jepun. Tsundoku bermaksud suatu perbuatan yang mana kita beli buku, tapi kita membiarkan sahaja buku-buku tersebut tersadai tanpa dibaca. Sehingga menyebabkan rak buku kita dipenuhi dengan buku-buku yang tak dibaca pun.
Namun, inshaa Allah, buku-buku yang terbeli tadi aku azam nak habiskan dalam …
Recent posts

Pengalaman Sebagai Designer

السلام عليكم
Alhamdulillah, esok aku bakal memulakan kembali sesi persekolahan setelah dua minggu bercuti sempena Hari Raya Aidilfitri 1439h. Sepatutnya malam ini aku selesaikan beberapa perkara. Namun, feeling masih tak kunjung tiba. Susah jugak jadi orang yang buat kerja ikut mood. 
Malam ni aku nak tulis sebuah kisah tentang perkara yang dah lama bermain dalam fikiran. DESIGNING. Alkisahnya aku mula-mula menceburkan diri secara amateur dan tidak sengaja bermula semenjak aku ada blog. Masa tu aku banyak follow blog lyssa faizureen. Banyak tutorial yang beliau ajar,misalannya macam mana nak buat header transparent, cara design cursor sendiri dan banyak lagi.
Semenjak tu, aku mula slow-slow belajar melalui youtube. Tapi taklah sampai tahap addicted atau pro ka. Sekadar suka-suka. Guna pun software yang CS4 portable ja.
Semenjak masuk U, aku join Kelab MyAgrosis USM. Jadi PE Publisiti. Masa tu ketua kami bawak pi kursus Photoshop under PMI. Start pada tu, aku mula untuk commit as desi…

Nota Ramadhan 1439h

السلام عليكم
Alhamdulillah. Kini aku sudah memasuki fasa Ramadhan 1439 Hijri. Terlalu banyak perkara yang telah berlaku sepanjang tempoh aku tidak menulis di blog ini. Jika nak ditulis satu per satu, tak habis cerita di sini.
Segala puji aku panjangkan ke hadrat Allah Subhanahu wa ta'ala kerana dalam tak sedar, banyak impian aku Allah dah makbulkan. Namun kadangkala kemanisan tersebut terselit dalam sebuah kepahitan yang dirasai.

Sekarang aku sudah merasai kemanisan mendidik anak-anak di at Toyyibah. Seronok. Kadangkala ibarat terapi, walaupun aku selalu berleter. Dahulu, aku niat untuk habiskan kelas ILHAM. Sudah dua kali temuduga SPP. Namun, belum ada rezeki aku. Namun, terselit pada kejadian itu sebenarnya Allah nak hadiahkan sesuatu yang lebih besar.

Antaranya aku berkesempatan untuk berkhidmat kepada mak ayah, bergerak untuk jemaah di kawasan, sambung belajar DTI di ILHAM, terlibat dengan GE14 dan macam-macam lagi. Subhanallah.

Berbaki dua minggu sahaja lagi untuk merebut ga…

Sekolah Agama At Toyyibah : Tarbiyyah Hati

السلام عليكم
Bismillah. Tiba-tiba rasa nak berkongsi suatu kisah tentang pengalaman sepanjang mengajar. Tidaklah setinggi pengalaman insan lain. Cuma, ada sesuatu yang mengetuk jiwa hamba ini.
Alkisahnya, ditaqdirkan Allah untukku mengajar sebuah sekolah swasta berdekatan dengan kawasan rumah. Bermula Ogos 2017, dan alhamdulh kini masih lagi berpeluang untuk berkhidmat di tempat yang sama. Ada dua perkara yang Allah sedang tunjukkan padaku di saat ini.
1. Kecukupan itu daripada-Nya
Jujur, pada awal berkhidmat di situ niat di hati cuma sekadar hendak mengisi kekosongan masa seusai tamat menghabiskan pengajian sahaja. Namun, setelah 2017 menutup tirai, timbul perasaan di hati untuk bertukar tempat kerja kerana memikirkan gaji yang kurang lumayan (menurut akal). Pada masa itu gaji saya cuma RM700 sahaja.
Untuk tahun ini, Allah tambahkan RM100. Alhamdulillah. Namun, pelbagai usaha telah dilakukan untuk memilih tempat kerja baharu semata-mata nakkan gaji yang lebih tinggi. Satu per satu us…

2018

السلام عليكم
Bismillahi walhamdulillah.
2017 bakal melabuhkan tirainya, dan 2018 bakal menjelma. Inshaa Allah. Jadi? Pastinya memerlukan satu senarai semak untuk 'Apa yang aku nak capai untuk 2018'. Usia aku bakal menginjak lagi. Semakin tua. Tak sedar pula bila masanya aku telah menjadi dewasa. 
Apabila berbicara tentang masa hadapan, kadangkala rasa takut. Selamatkah aku daripada fitnah Dajjal nanti. Nak makan apa. Nak hidup macam mana. Pernah sampai aku terfikir, perlu lagi ka aku bekerja ni. Namun, aku masih teringat suatu potong syarahan daripada kuliah ustaz. Tak ingat siapa. Rasanya masa sebuah program di Darul Hadis Tasek Gelugor dulu. Kata ustaz, ada 3 golongan di dunia :
1. Panjang angan-angan. Mereka tidak takutkan akhirat. Kehidupan mereka terus-menerus mencari dunia sahaja. 
2. Takutkan kematian. Mereka ini terlalu memikirkan bahawa dunia ini 0. Tiada apa-apa nilai pun. Banyak masa mereka dihabiskan semata-mata untuk ibadah khusus sahaja tanpa bekerja untuk dunia…

Teaching : Option or Passion?

السلام عليكم
Bismillahi walhamdulillah. Awal Disember lalu, SPP dah pun announce keputusan temuduga bagi jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41. Namun begitu, keputusan itu seolah-olah tidak menyebelahi hampir kebanyakan calon yang telah pun ditemuduga. Included me.
Hampir kesemua calon yang ditemuduga telahpun digagalkan. Alhamdulillah, ada segelintir daripada calon telah lulus. Barangkali KPM tak cukup peruntukan kot.
Jadi, apa yang nak aku tulis ni bukanlah susur galur kepayahan kami menegakkan hak, tetapi apa yang terjadi kepada diri aku sendiri. Selepas ja tahu result ni, aku macam dah hilang passion untuk meneruskan kerja dalam bidang pendidikan. Entah, rasa macam nak teruskan dalam bidang lain.
Tapi,kita merancang, Allah pun merancang. Namun, perancangan Allah lah yang Maha Hebat. Aku tetap tak dapat lari daripada terus 'terjerumus' ke dalam bidang ni. Kuat betul tarikan doa sebagai seorang kanak-kanak. Ya, sejak dari tadika lagi sampai masuk sekolah, sehingga ke matr…

Hectic Phase

السلام عليكم
Bismillahi walhamdulillah.
My writing below is my first post which is written in english. So, please ignore if there any grammatical errors below. I'm in the process to improve my english. It had been a long time I didn't speak or write in english.
++++
This month would be the hardest month that I'd been through. I don't know why. Seems like Allah is going to tell me something that I can't see yet. I don't know what should I do. I faced them so far. But, I still confused for what is the exactly response I should do.
Too many commitments to handle.
I'm participating Ameerah Kubang Pasu and Ameerah Kedah so far. So, there's a lot of tasks I had to do regarding the media tasks, such as designing or editing and many more. A week before that, I need to submit my student's examination paper because they will sit for the End Year Examination at school. Plus, I'm assisting one of my student's mom who work as a lecturer. I'm helping her to…