Saturday, August 24, 2013

Madmie Channel YouTube

السلام عليكم
Saja nak berkongsi tentang satu akaun Youtube milik saudara Ahmad Zulhilmi bin Sobri. Beliau merupakan bekas penuntut Beijing Foreign Studies University dan SBPI Kubang Pasu. Kebanyakan karya-karya Madmie Channel yang dihasilkan merupakan arahan, penulisan oleh beliau sendiri.

Mari mengenal beliau melalui karya-karya yang dihasilkan oleh beliau.

Akaun Youtube : http://www.youtube.com/user/madmiechannel?feature=watch 
Akaun Blogger : http://officialmadmie.blogspot.com

Karya-karya beliau yang membuatkan saya kagum adalah melalui drama-drama pendek yang kebanyakannya di-tributekan kepada AMIR China (Aspiring Malaysian Rijal) China.

Antara drama-drama pendek yang telah dihasilkan beliau adalah Tomato 1.0, Tomato 2.0, The Criminal, dan banyak lagi. Terbaru : The Drama King.

 

mengapa short films beliau sangat di-recommends untuk pembaca?
  • visual dan kualiti video yang sangat bagus.
  • nilai-nilai yang diterapkan dalam penghasilan video beliau.
  • ada nas-nas daripada al-Quran dan hadith
Jadi, saya berbangga kerana masih ada syabab yang berdakwah melalui kreativiti yang pelbagai. Hari ini, saya lihat anak-anak muda sama ada sebaya ataupun lebih muda mahupun lebih berusia daripada saya, sudah ramai yang bangkit menyebarkan dan menyeru ke arah yang lebih baik. Dalam ertikata mudah ; berdakwah melalui teknologi terkini.

Antaranya Vlog, Blog, menulis buku dan macam-macam lagi. Alhamdulillah. Harap-harap perkara ini memberi kesan positif sama ada terhadap penyampai apatah lagi penerima. 

Rasulullah SAW bersabda:

خير الناس أنفعهم للناس
Sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat bagi orang lain (HR. Ahmad, Thabrani, Daruqutni. Dishahihkan Al Albani dalam As-Silsilah As-Shahihah)

Namun begitu, kita seharusnya berhati-hati tatkala ingin menimba ilmu agama melalui facebook, blog, video-video atau apa sahaja yang seumpamanya kerana tidak semuanya berasakan sumber yang sohih.

Sekian,
Wallahua'alam.

No comments: