Friday, March 16, 2012

Formula Pemakanan dalam Islam


السلام عليكم

Formula pemakanan genius-genius Islam silam yang menjadi rahsia keajaiban daya intelek mereka. Formula ini terpendam di dalam kitab-kitab tradisional dalam bahasa Arab. Tersembunyi dari pengetahuan orang Arab dan umat Islam sendiri. 
Namun akhir-akhir ini ada usaha-usaha untuk mengketengahkankembali kepada umum. Sekarang semacam ada kecenderungan dalam kalangan ilmuan Islam dan bukan Islam untuk mengkaji dan menguji keabsahan formula ini. Ini didorong oleh penemuan-penemuan saintifik yang membuktikan kebenarannya, khususnya terhadap susu, madu dan telur. Berikut adalah formula pemakanan genius-genius Islam yang telah terbukti berupaya meningkatkan kepintaran dan kekuatan daya ingatan.

___________________________________madu

 

Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya sebagai "shifa" iaitu peyembuh penyakit. Manisan madu digelar "Raja Ubat", dapat menyembuh kebanyakan penyakit. Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental individu.

Madu juga mengandungi pelbagai zat besi, karbon, magnesium, potassium (kalium), kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dan kesihatan fizikal-mental. Rasulullah SAW bersabda, "Siapa didapati berkesan untuk merawati penyakit-penyakit mental di mana ia boleh berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.


Cara minum

2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.
PANTANG!!!
Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Sangat merbahaya!

___________________________________


   kismisMengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir.


Cara makan

 menghadap kiblat
 baca 'Bismillah' dan selawat ke atas Nabi (3 kali)
 baca doa penerang hati
 Makan secara kemam seperti makan gula-gula. Tidak berkesan jika dikunyah seperti makan kacang.
 Makan sebiji-sebiji sebanyak 21 biji setiap hari.

_____________________________________

    Susu segar

 

Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental & fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu adalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi enam kelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air.

Ia berkhasiat untuk merawati kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan. Rasulullah SAW menerangkan susu boleh menguatkan belakang, menambahi akal, memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupa. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri-biri, dan lembu yang segar. Susu hidup lebih berkhasiat dari susu debu (susu tepung).

Cara minum

 Sekurang-kurangnya segelas pada sebelah pagi dan malam.
 Baca "Bismillah" dan doa minum susu seperti yang dibaca oleh Rasulullah. SAW.


___________________________________

NOTA KAKI  
Islam merupakan satu agama yang cukup memberi perhatian terhadap kesihatan. Sesiapa yang diberikan kesihatan daripada ALLAH SWT, mestilah memelihara kesihatan tersebut. Betapa pentingnya menjaga kesihatan terserlah apabila Rasulullah SAW menyebut dalam sebuah hadis.

"Permintaan yang paling disukai ALLAH daripada hamba-Nya ialah meminta dianugerahkan kesihatan yang sempurna."No comments: