Wednesday, August 13, 2014

Ziarah Madrasah Ungu

السلام عليكم


Tiga tahun berlalu aku meninggalkan jejak kaki dari Sekolah Menengah Sains Pokok Sena. Jika nak dikenangkan balik, terasa keanak-anakan sekali sikap dahulu kala. Baru-baru ini aku sekali lagi menziarahi 'madrasah ungu' ini bersama beberapa orang sahabat seperjuangan dahulu. kali terakhir aku melangkahkan kaki ke sini ialah pada tahun lalu untuk mengambil sijil SPM dan sijil Bahasa Inggeris. 



Namun, ziarah kali ini agak meninggalkan kegembiraan dan kepuasan biarpun hanya kami berempat yang ada bersama pada waktu itu. Jika dahulu kami dilayan seperti anak-anak, namun kali ini guru-guru melayan kami tak kurang seperti rakan sebaya. Topik perbualan juga lebih matang. Alhamdulillah.

Masih ada lagi beberapa guru senior di SAINA, tak kurang juga penambahan guru-guru baru. Ada di antaranya bekas pelajar madrasah ini sendiri. Pengetuanya sudah bertukar. Jika tak salah aku, namanya Tn Hj Hassan. Menggantikan Tn Haji Jamaluddin b Ariffin.

Antara guru yang sempat kami berjumpa dan berbual ialah Cikgu Man (Add Math), Cikgu Rashid (B Melayu), Ustazah Naimah (P Islam), Frau Badariah (Deutsch), Teacher Hehmalatha (Sejarah), Teacher Ida, Cikgu Azam (Kaunselor) dan ramai lagi.







Biarpun dahulu aku tidaklah berjasa mana pun kepada sekolah, namun guru-guru meraikan kami dengan begitu senang hati. Ya Allah... seronok sangat.

Walau bagaimanapun, dah tiga kali aku ziarah SAINA, aku tetap tak berkesempatan nak melawat kawasan asrama dan dewan makan. Masa tidak begitu mengizinkan. Banyak masa kami luangkan berbual dengan guru-guru. Tentang perkembangan sekolah, perkembangan adik-adik, dan juga sistem pendidikan sekarang. 

Ustazah Naimah merupakan guru Pendidikan Islam semasa aku di tingkatan 1 Smart dan 5 Smart. Ustazah sangatlah tegas tapi kami sayang akan ustazah. Sikap ustazah yang 'selamber' membuatkan kami selesa dengan ustazah biarpun ada beberapa kes yang aku buat sewaktu PnP. Yang sedihnya, tahun hadapan insya Allah ustazah akan bersara. Jadi, tak dapatlah aku nak jadi rakan sejawat ustazah suatu hari nanti di SAINA.

Frau Badariah pun dah nak berpindah. Setelah bertahun-tahun di SAINA (tak pasti berapa tahun dah). Faru Bada merupakan guru bahasa Jerman sejak aku tingkatan 1 sampailah aku tingkatan 5. dari zaman 'Ich bin schanppi das kleine krokodil' lagi. alhamdulillah masih ingat lagi beberapa patah perkataan yang Frau Bada ajaq. Walaupun karangan aku hafal saja masa buat exam.

Cikgu Naim pun dah dikurniakan seorang cahaya mata lelaki. Masa kami pi ziarah, anak Cikgu Naim baru saja berusia 10 hari. Alhamdulillah...

Cikgu Wan Sopi kekal sebagai PK Kanan 1, Cikgu Zali dah jadi PK Ko-K, Cikgu Azizam PK Hem menggantikan Sir Mud yang dah bersara.

Transformasi? Ada...

Pertama sekali jalan besar depan sekolah. Tapi, senang cakap memang dah diperlebarkan jalan tersebut. kalau nak lintas jalan pun lebih mencabar lah. Tak macam zaman aku dulu.


Kemudian pintu pagar sekolah. Sekarang ni dah nampak 'upgrade' dah. Nak bergambar kenangan pun boleh. Dah masuk, ada pula gerbang besar.


Jalan-jalan depan sikit, ada tugu ragbi SAINA. Cikgu Azam cakap, sampai sekarang ni ragbi masih macam dulu. 


Kedudukan kelas-kelas dah diubah suai. Bilik SALC, bilik Jerman dah jadi kelas Form 1 kalau tak salah. Bangunan Form 4 masa zaman aku la ni dah jadi Dewan dan jugak bilik kaunseling. 

Surau pun dah ungu. Cermin muka dah banyak. maknanya adik-adik dah tak gaduh nak berebut-rebut frame kat tiang,cermin rak al-Quran nak 'maintain' tudung.






Tandas pun dah renovate. semangat sikit kan. Tapi, nostalgia karpet biru masih kekal..








Coaster SAINA pun dah make up sikit-sikit.




Harapan aku agar suatu hari nanti aku dapat balik ke sini dan berbakti semula insya Allah sebagai tenaga pengajar. Itupun jika Allah izinkan. Sekurang-kurangnya kembali semula untuk menjadi urusetia program-program motivasi kepada adik-adik bersama-sama #eminent0711 siblings..

Amiin, insya Allah.


kredit gambar : Nurul Izzati Aziz, Nur Fatin Atiqah Lokman dan Tasnim Sukri

No comments: