Friday, December 23, 2016

2016 Semakin Tua

1 comment:
السلام عليكم

Alhamdulillah, 'ala kulli hal. Akhirnya aku masih bernafas tika saat ini. Seperti kebiasaan, blog ini akan diupdate ketika menjelangnya study week.


Memandangkan semester ini merupakan semester terakhir di USM, sebab sem depan dah nak Latihan Mengajar, jadi saja lah nak mengenang balik perjalanan sepanjang 2016. Antara perkara-perkara yang inshaa Allah akan bermain di ingatan ini akan dikenang selagi mana Allah kekalkan ia dalam memori aku.

Pimpinan Persatuan Mahasiswa Islam 2015/2016


Pada Mei yang lalu, telah berlangsung Muktamar Tsanawi PMIUSM. Kalau dulu masa mula-mula naik tu, tak sabaq-sabaq nak muktamar. Sebabnya amanah ni berat, dan perasaan tak layak tu masih terasa sampailah dah turun jawatan. 

Kebanyakan sahabat-sahabat pimpinan pun dah bergraduasi sebab mostly kos 3 tahun, jadi yang masih berbaki di USM ni ialah batch aku yang 4 tahun dan adik-adik. 

Program See U di IPT di SAINA


Alhamdulillah, setelah pelbagai dugaan dilalui (macam teruk sangat), akhirnya program bersama adik-adik Tingkatan Lima di Sekolah Menengah Sains Pokok Sena menjadi kenyataan. Bermula daripada perbualan Syaidatol dengan Cikgu Zuki kat karnival apa tak pasti. Depa terjumpa kat situ.

Program ini merupakan program sulung batch Eminent0711 dengan adik-adik secara rasmi. Selama ni batch kami agak susah sikit nak buat event bergabung lelaki dan perempuan.Tak tau sebab apa.

Berkat doa semua, dan usaha gigih beberapa orang kawan-kawan aku serta kerjasama yang sangat terbaik daripada Unit Bimbingan Kaunseling SAINA, alhamdulillah program ni menjadi kenyataan. Biarpun ada yang tak berkesempatan untuk turut serta, namun aku tahu dari jauh depa kirimkan doa. Vielen dank!!

Musafir ke Kelantan


17 Disember yang lalu, seorang sahabat satu kos dengan aku telah melangsungkan pernikahannya di Kelantan. Dia ni bekas MPP Pusat Pengajian aku dan pernah bersama-sama satu usrah, pernah jadi Exco BSMMUSM sekali. Jadi, bagi menyambut hari bermakna beliau, aku dan beberapa orang lagi sahabat telah bermusafir ke Kota Bharu, Kelantan.

Kak Hazirah, Syafiqah, Kak Salmi dan last but not least.. Saidatul. Terima kasih sebab sudi menjadi peneman permusafiran kita semua. Banyak sangat benda yang aku belajar. Terutama mengenali manusia. Termasuklah diri sendiri. Walau apapun mehnah dan tribulasi di sepanjang perjalanan kita, alhamduliLlah, biizniLlah semuanya berjalan dengan baik. 

Sempat jugak menziarahi sahabat lama aku... Fatin Zainol yang masih belajar di USM Kampus Kesihatan. Alhamdulillah, akhirnya selepas bertahun juga tak jumpa.

Konvokesyen USM

Memandangkan, ramai sahabat aku yang kos pengajian tiga tahun, maka tahun ni majlis konvokesyen aku dapat meraikan pertemuan @ perpisahan dengan depa. Syok tengok, sedih pun ada. Kalau dulu masa zaman muda (degree) boleh la nak bergurau cara tak berapa mature, tapi la ni depa bila dah habis degree, ada yang sambung master, ada yang kerja.. Jadi cara nak bergurau tu dah upgrade sikitlah.


Kakak-kakak yang mai pun dah ada yang jadi isteri orang, ada yang dah jadi suami orang. Baru perasan aku berada di hujung usia. Rumah kata pergi, kubur kata mari. Walhal bekalan pun tak tara mana. Kutip..kutip..kutip.. last-last, berciciran jugak. 

Berbalik pada isu konvokesyen, sedikit sebanyak kejayaan depa menamatkan zaman degree telah menyuntik semangat untuk kami terus berusaha. Ramai yang berjaya dengan pointer 3.0 dan ke atas. Tumpang gembira dengan depa.

Rancangan Orientasi Kendiri Sekolah (ROKS)

 Selepas sahaja beraya, dalam bulan Julai macam tu pelajar-pelajar tahun tiga (semester lepas) telah menjalani ROKS di kampung masing-masing. Pengalaman selama 4 minggu sebagai latihan pertama kami di sekolah sangat memberi pengalaman yang berharga. Walaupun setiap hari tunggu ja Pak Non (kerani pejabat sekolah) mai bagi kertas relief kelas kat kami. Sekolah yang menjadi pilihan ialah SMK Changlun, yang juga merupakan sekolah adik-adik aku.


Masa ni, Umairah lah yang menjadi kawan rapat aku, selain Dayana (UPSI) dan jugak Datu (UUM). Dayana dan Datu cikgu praktikal kat sana. Mula-mula rasa macam janggal la jugak bila orang panggil ' Cikgu'. Sebab duk rasa macam muda lagi.



Reunion Kawan-kawan Sekolah


Seperti kebiasaan, kami akan selalu merancang untuk buat reunion. Cuma jadi dengan dak ja. Alhamdulillah, tahun ni menjadi walaupun kelam kabut juga.

1. Hiking Bukit Cenderawasih


Terima kasih buat Nadia, Maziana dan Aliah yang berhempas pulas untuk kita sampai ke puncak. Lain kali kita tawan tempat lain pulak na, Inshaa Allah. Depa kawan-kawan sejak zaman Pasti (Aliah) sampai lah darjah 6. Lama jugak tu.

2. Kayu Kitchen


Seterusnya masih bersama rakan-rakan zaman tadika sampai darjah 6. Syuhada dan Aida, 

3. Berkelah di Batu Feringghi dan Padang Kota



Sheera yaakob, Shafiqah Jasme dan Najah (Farmasi USM). Ni pun gamble jugak. Depa semua ex-Saina iaitu kawan-kawan sekolah menengah dulu. Walaupun kita tak sama rumah sukan,kan?

**********
Dengan ini maka itulah sahaja memori 2016 yang ingin aku coretkan supaya nanti masa tua boleh kenang semula, Inshaa Allah. Setiap yang datang dalam hidup ini, adalah aturan daripada Allah. Maka, dengan ini saya ingin berterima kasih kepada setiap insan yang pernah memberi kenangan samada pahit mahupun manis dalam kehidupan ini. Semoga dengan bertambahnya usia, maka bertambahlah jua amalan kita semua.

Danke schone !!

Doakan peperiksaan akhir semester untuk saya, ya!!



Sekian,

Dicoretkan oleh :
Fatin Hanini Binti Mohd Yusoff
Taman Lip Sin
2:21 pagi, 23 Disember 2016